Bilim İnsanları İki Yüzlü Bir Yıldız Keşfettiler: Janus’un Yıldız Helyumunun Önü Hidrojenin Arkasında
Gökbilimciler, uzayın derinliklerinde oldukça ilginç ve şaşırtıcı bir keşifte bulundular. Cygnus takımyıldızında 1000 ışıkyılı uzaklıkta bulunan beyaz cüce yıldızın, Janus adlı iki taraflı bir yıldız olduğu belirlendi. Bu keşif, bilim dünyasında büyük bir heyecan yarattı ve astrofizikte bir dönüm noktası olarak selamlandı.
Gökbilimciler iki yüzlü bir yıldız keşfettiler ve garip görünümü karşısında şaşkına döndüler.
Caltech’te bir astrofizikçi olan ve çalışmayı yöneten D. Ilaria Caiazzo, “Beyaz cücenin yüzeyi bir taraftan diğerine tamamen değişiyor” dedi.
Resmi bilimsel adı ZTF J203349.8+322901.1 olmasına rağmen, iki yüzlü Roma tanrısından sonra Janus adını almıştır.
Caiazzo, beyaz cüceleri araştırıyordu ve parlaklıktaki hızlı değişimler nedeniyle bir yıldız adayı öne çıktı.
Yakından bakıldığında yıldızın her iki yüzünün de mavimsi renkte ve benzer şekilde parlak olduğu ancak helyum tarafının güneşimiz gibi grenli, yamalı bir görünüme sahip olduğu, hidrojen tarafının ise pürüzsüz göründüğü anlaşılır.
Bir açıklama, Janus’un beyaz cüce evrimi sırasında meydana geldiği iddia edilen nadir bir geçişten geçiyor olabileceğidir.
Yıldızın yavaş yerçekimi alanı, daha ağır elementlerin çekirdeğe batmasına ve daha hafif elementlerin yüzmesine neden olarak aşağıda iki katmanlı bir helyum atmosferi yaratıyor.
Caiazzo, “Beyaz cücelerin hepsi olmasa da bazıları, yüzeylerinde hidrojen hakimiyetinden helyum hakimiyetine geçiyor.” Dedi.
Eğer öyleyse, bilim adamları asimetrik bir manyetik alanın geçişin orantısız bir şekilde gerçekleşmesine neden olabileceğine inanıyor.